€ 305 van € 500 opgehaald

 61%
21 donaties in 8 maanden

Jan van Erkelens, chauffeurs onderelkaar!

€ 305 van € 500 opgehaald
het verhaal

Beste chauffeurs, vrienden, kennissen, familie, mensen, 


Op 8 Juni 2017 raakt Jan van Erkelens, tijdens zijn 2e rit als zzp'er, in één klap zijn vrijheid kwijt. Nadat Jan vanuit Nederland gelost had, kreeg hij een teruglader vanuit Málaga, Spanje voor Enschede. Twee kisten en 22 ton aardappels. Alles zag er voor Jan uit zoals het voor ieder ander chauffeur eruit zou zien: Een loods met heftrucks en pallets. Jan kreeg de twee kisten met machines en aardappelen mee, papieren waren in orde dus ondertekende hij ze, om zo vervolgens aan zijn reis naar huis te beginnen.

Wat Jan echter niet wist, is dat hij helemaal niet thuis aan zou komen. Hij kreeg een telefoontje met het bericht dat hij de kisten ergens anders moest gaan lossen. Niet in Nederland, maar in Frankrijk. Adres zou hij nog doorkrijgen. Eenmaal op de Spaans-Franse grens aangekomen wordt hij aan de kant gezet voor controle. Nietsvermoedend trekt Jan zijn deuren open voor de controleurs, die meteen richting de kisten gingen om ze te openen. Jan kreeg meteen al door: Hier klopt iets niet. En inderdaad, niet veel later trekken de controleurs zakken met Hennep uit de kisten. Jan was met stomheid geslagen, kon wel door de grond zakken. Sindsdien is Jan's leven compleet omgeslagen. 


Dit hele verhaal kwam aan het licht toen Tabantia hem bezocht in Bordeaux en hier een artikel over schreef. Deze is hier te lezen: https://www.tubantia.nl/enschede/trucker-jan-uit-enschede-zit-al-twee-jaar-vast-in-frankrijk-ik-wil-alleen-maar-naar-huis-br~ab950500/


Nadat ik het artikel met verontwaardiging had gelezen, besloot ik actie te ondernemen. Op dit moment ben ik zelf ook in Zuid-Frankrijk, met een teruglader voor Nederland en een pallet die ik maandag in Frankrijk kan lossen. Het is Zaterdag, het weer zit mee dus een weekend hier is zo erg nog niet. Ik sta buiten en staar naar m'n vrachtauto: Wat is ie toch mooi. Wat ben ik trots op mijn beroep. Maar het verhaal van Jan kleineert me als chauffeur. Zoals Jan zelf zei:  "Een postbode trekt toch ook niet al zijn pakketjes open? Als er in de Rotterdamse haven een container met drugs wordt gevonden, gaat dan de kapitein van het schip achter tralies? Nee. Maar als vrachtwagenchauffeur ga je de bak in."

En dit zette mij tot denken. Dit kan een ieder van ons overkomen. Je gaat ergens laden en alles ziet er naar uit zoals je het jaren gewend bent. Bij het ene adres is de koffie smeriger dan bij de ander, maar voor de rest wordt het in je oplegger geladen, teken je de papieren om vervolgens te gaan rijden. Maar wat als een van de loods medewerkers bij het laadadres samenspant met de loods medewerkers bij het losadres? Zij zijn, naast het laden van goederen, ook verantwoordelijk voor het klaarmaken van de goederen. Ik heb zelf ook in een loods gewerkt voordat ik chauffeur werd. Als ik iets voor mezelf naar de andere kant van de wereld wilde verzenden had ik slechts in contact hoeven te komen met iemand die bij het geadresseerde adres in de loods werkt, en voila. De vrachtwagenchauffeur doet nietsvermoedend toch wel zijn werk. Tot hij gepakt wordt. Zoals Jan overkwam. Puur door deze realisatie leef ik intens mee met Jan. Als er iets is waar ik niet tegen kan, dan is het wel onrechtvaardigheid. Jan van Erkelens is onschuldig. 
Jan leeft momenteel van wat zakgeld die hij krijgt van bajesdominee Erik Mathey. Erik biedt hem ook al ruim een jaar onderdak aan, omdat ook hij gelooft in Jan's onschuld en intens met hem meeleeft. Bedankt Erik, dat Jan hierdoor in ieder geval in betere omstandigheden zijn proces af kan wachten.


Door middel van deze crowdfunding, wil ik Jan niet alleen financieel ondersteunen, maar ook laten zien dat hij er niet alleen voor staat. Zijn verhaal moet gehoord worden! Sterker nog: Er zou een debat aangevraagd moeten worden in de Tweede Kamer. Het is onacceptabel dat een hardwerkende Nederlander de dupe is van een systeem dat Jan niet de mogelijkheid geeft simpelweg thuis zijn proces af te wachten. Het heeft inmiddels al 2 jaar geduurd! Als na zo lange tijd door de Franse justitie beslist wordt dat Jan van Erkelens inderdaad onschuldig is, wie gaat Jan die verloren jaren teruggeven? Zelfs al zijn misgelopen inkomen zou hij niet terugkrijgen. Hoe kun je als mens zo behandeld worden? 

Jan beschikt ook niet over een rekening. Hij is alles kwijt. Ik zal dan ook het bedrag dat gedoneerd wordt, persoonlijk aan hem overhandigen. Ook verschijnt er zeer binnenkort een website waarop de voortgang van Jan's proces, uiteraard met zijn toestemming, te volgen zal zijn. 


Deel dit verhaal met iedereen en zorg dat Jan van Erkelens, een collega, geliefde vader en opa, terug naar huis kan komen! 

______________________________________


Franse justitie: Schaam jullie! 

Justice française: honte à vous!


Nederlanse justitie: Dat nalatiger is dan de Franse justitie, schaam jullie! 

______________________________________

Over de campagne
Beheerder:
Nikola Ilic
Gestart op:
25 May 2019
Gecontroleerd
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie