€ 5.710 van € 11.000 opgehaald

 52%
234 donaties in 3 jaren
Deze campagne is beëindigd.

Een dure kinderwens

€ 5.710 van € 11.000 opgehaald
Deze campagne is beëindigd.
het verhaal

Een dure kinderwens

Wat doe je als je een kinderwens hebt, maar deze niet zomaar in vervulling kan laten gaan? Deze vraag kreeg ik afgelopen jaar voor de kiezen. Toen ik 3 jaar oud was kreeg ik Colitis ulcerosa, een ontstekingsziekte van de dikke darm. Met de juiste medicatie kon ik daar jarenlang zonder al te veel grote problemen mee leven. Maar in 2017 veranderde alles, toen kreeg ik op 28 jarige leeftijd te horen dat ik uitgezaaide darmkanker had in mijn buikvlies. Een enorme klap en mijn wereld werd compleet op z’n kop gezet.  

Emotionele draaikolk
Ik belandde gelijk in een emotionele draaikolk waarbij nadenken over de toekomst eigenlijk geen optie was. Na spoedberaad stelden mijn artsen een Hipec behandeling* voor. Dit leek de juiste behandeling voor mij, maar een keiharde voorwaarde was dat ik mijn eierstokken preventief moest laten verwijderen. Tijd om na te denken was er nauwelijks: twee dagen later de Hipec behandeling ondergaan of mijn eitjes laten invriezen in een traject van drie weken waarbij kans op verdere uitzaaiing aanzienlijk was. Wat kies je dan? Ik koos voor mezelf, want ik wilde zo snel mogelijk weer gezond zijn. 

De behandeling sloeg aan en ik mag van geluk spreken dat ik inmiddels weer helemaal gezond ben. Dat neemt niet weg dat mijn – en onze – kinderwens nog steeds aanwezig is. Nu ik weer toekomstplannen kan maken is een kindje met mijn vriend Martin daar juist een heel groot onderdeel van. Maar deze droom lijkt nu mijlenver weg. Want hoe kun je een kinderwens in vervulling laten gaan als je zelf geen eitjes meer hebt? Een speurtocht langs allerlei opties volgde. Al snel kwamen we uit bij eiceldonatie, voor mij de enige manier om toch het kindje te dragen en voor ons de enige optie om samen echt ouders te worden. Iets wat we allebei heel graag willen. Maar het proces van eiceldonatie is nog niet zo simpel. Er bleken geen geschikte donoren te zijn in mijn familie en vriendengroep en na contact te hebben gehad met een eicelbank in Nederland kregen we te horen dat daar enorme wachtlijsten zijn. 

Met twee maten meten 
Maar die wachtlijsten waren ineens niet meer ons grootste probleem, tot onze verbazing kwamen we erachter dat de kosten voor dit proces niet (deels) door de zorgverzekeraars gedekt worden. Daar waar je met bijvoorbeeld IVF drie pogingen vergoed krijgt, is dat bij eiceldonatie maar een klein gedeelte. Is dit niet meten met twee maten? Het gaat om eenzelfde proces, waarbij het enige verschil is dat er bij eiceldonatie een derde persoon betrokken is. Even kort uitgelegd: aan de ingreep die de donor moet ondergaan om de wensmoeder een eicel te kunnen geven zijn kosten van €3.000 a €4.000 verbonden. Deze kosten worden niet vergoed omdat de ingreep niet als medische noodzaak gezien wordt voor de donor zelf, terwijl dit voor mij als wensmoeder juist de enige optie is vanwege medische redenen. We hebben een goed zorgstelsel in Nederland, maar dit onderwerp verdient volgens ons meer aandacht. Waarom worden de kosten die de donor maakt om een eicel af te staan aan de wensmoeder bij een medische aandoening niet vergoed? 

Crowdfunding 
Kortom, in Nederland lijkt onze droom niet in vervulling te kunnen gaan. Dus ging de zoektocht verder. Gelukkig kreeg ik al snel een andere tip: een eicelbank in Spanje. Hier zijn anonieme eiceldonors zónder wachtlijst. Na een goed gesprek met deze eicelbank was onze keuze gemaakt: hier willen wij onze kinderwens in vervulling laten gaan. Helaas hangt er een aardig prijskaartje aan deze wens. De kosten voor het traject in Spanje lopen op tot wel €20.000. Een bedrag dat wij niet zomaar bij elkaar kunnen sparen. Om onze droom toch een kans te geven starten we een crowdfund campagne. Graag vragen we jou om ons te steunen, want alle kleine beetjes helpen! Tegelijkertijd hoop ik dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Want wat zou het mooi zijn als de kosten van eiceldonoren in de toekomst ook in Nederland vergoed kunnen worden, zodat wensmoeders in een soortgelijke situatie ook hun droom uit kunnen laten komen! 

*Operatie met verwarmde chemospoeling in de buikholte. 

Wil je ons steunen? Klik dan op nu doneren. Dankjewel voor je donatie! 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en bezoek mijn blogsite: https://www.eendurekinderwens.nl/.

Op deze site plaats ik elke zaterdag en woensdag een nieuwe blog met onze ontwikkelingen richting eiceldonatie! Ook vertel ik daar uitgebreider over de keuzes die we hebben gemaakt hoe we dit proces zijn gestart en wat er allemaal bij komt kijken. Deze blog heb ik in het leven geroepen omdat ik heb gemerkt dat mensen het fijn vinden om op de hoogte gehouden te worden, en op deze manier is dat mogelijk! :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Wij kunnen met heel veel enthousiasme vertellen dat we eind mei naar de kliniek in Spanje zijn geweest. Dit hebben we kunnen doen van een deel van het bedrag wat we inmiddels binnen hebben gekregen! Zonder de bijdrage die we van jullie hebben mogen ontvangen, hadden wij deze eerste stappen niet kunnen zetten.

We hebben een intake gesprek gehad met aansluitend verschillende onderzoeken. Het was wel even spannend en uiteindelijk hebben we na 3 weken de uitslag mogen ontvangen. Alle uitslagen waren heel goed!! Waar verwacht werd dat sommige organen aangetast zouden zijn door de chemo bleek dit niet het geval. Hierdoor zag men geen noodzaak om een duurder pakket aan te bevelen. YES! Het zit allemaal een keer mee!


 Nog €4350,- nodig voor onze wens

Dit betekent super goed nieuws. Want doordat alle uitslagen zo goed zijn en we daardoor een minder uitgebreid pakket nodig hebben, gaan de kosten ook omlaag.

Ons doel is daarom veel dichterbij gekomen dan wij hadden verwacht, maar we zijn er nog niet. Omdat we al een mooi bedrag hebben mogen ontvangen via de crowdfunding komen we nu nog €4.350,- te kort in plaats van €14.765,-

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Over de campagne
Beheerder:
Merel Lelieveld
Gestart op:
13 April 2019
Gecontroleerd
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie