€ 2.990 van € 4.500 opgehaald

 67%
147 donaties in 5 jaren
Doneren op deze campagne is op dit moment niet mogelijk.

Lotte naar het EK en WK!

€ 2.990 van € 4.500 opgehaald
Doneren op deze campagne is op dit moment niet mogelijk.
het verhaal

Lotte (40) kreeg een herseninfarct, vocht en overwon

Acht jaar na haar herseninfarct is Lotte van den Berg succesvol als voedingsdeskundige en topsporter. Hoe kreeg ze dat voor elkaar? 

Er knapte letterlijk iets in haar hoofd. 32 was ze toen ze een infarct kreeg in haar hersenstam, een vorm van kortsluiting op zo’n beetje de meest onmogelijke plek in je lichaam. Haar rechterzijde was in één klap buiten bedrijf. Artsen konden niet verklaren waarom zo’n jonge vrouw zo’n heftig infarct kreeg. Ze was iets te zwaar, rookte en hield van een drankje. Maar een infarct?  

Was het domme pech of iets anders? ,,Wat er inhakte was dat ze geen prognose gaven over herstel’’, zegt Lotte van den Berg (40) uit Oosterbeek daar nu over in de Crossfit Box in Arnhem, waar ze minstens drie keer per week traint. ,,Of - en op welke manier - mijn leven verder zou gaan, durfde niemand te zeggen.’’ 

Dus nam ze het heft in eigen handen en gooide ze het roer drastisch om. Ze verdiepte zich in voeding en ging gewichtheffen. Vandaag de dag is ze Nederlands kampioen in de masterklasse 40-45 jaar. Afgelopen zomer behaalde ze de zilveren medaille op het EK in Boedapest in diezelfde klasse en tijdens het WK in Barcelona vocht ze zich naar een achtste plaats. Voor het NK Masters komende maart is ze favoriet. 

Naast haar werk in de reclassering geeft Van den Berg voedingsadvies en trainingen. Dit zijn haar levenslessen. 

Wees eigenwijs 

,,Ik ben tegen het advies van mijn artsen in niet naar een revalidatiekliniek verhuisd, maar heb gekozen voor revalidatie in eigen omgeving. Ben jij weleens in zo’n kliniek geweest? Het is zo verdrietig wat je daar ziet en meemaakt. Mijn man Glenn en ik hebben meteen een plan gemaakt: ik bleef thuis wonen. En nee, ik kreeg geen bed in de woonkamer. Glenn tilde me ’s avonds weer naar boven. Hij kocht een hond, zodat ik er dagelijks uit moest. Je moet kiezen wat bij je past, zelfs - of misschien juíst - op het moment dat alles uit je handen klettert.”

Kijk voorbij je verdriet

,,Alles was anders. Drie keer per week reed een busje voor, om me naar therapie te brengen. Daar zit je dan, tussen mensen die er soms erger aan toe zijn dan jij. Ook qua perspectief op herstel. Zoals die jonge moeder, net bevallen en volledig verlamd. Op dat moment viel het kwartje. Ook omdat ik voorzichtige progressie bij mezelf zag. Piepen helpt je niet. Ik heb mezelf nooit slachtoffer gevoeld. Je moet je kansen grijpen, het beste eruit halen.”

Je kunt meer dan je denkt

,,Ik ben direct gestopt met roken, drinken en fout eten. Alles tegelijk. De arts waarschuwde: raak daar niet gestrest van, want stress is minstens zo gevaarlijk. In het begin lukte niets. Lopen, praten, schrijven, simpele handelingen met één been en één arm die niet wilden. Dat maakte me woest. Ik moest alles opnieuw leren, stak een stok in mijn broekspijp om dat onwillige been mee te trekken. Twee stapjes vooruit, eentje terug. Wat ik leerde is dat je invloed hebt op herstel, op fitter worden. Je kunt meer dan je denkt.”

Daag jezelf uit

,,Ik ben begonnen met gewichtheffen. Daarin draait alles om de combinatie van techniek, mentale en fysieke kracht. Sport gaf me zelfvertrouwen, helemaal toen ik wedstrijden ging winnen. Hoe leuk is het te laten zien wat je kunt, dat je op deze leeftijd nog zo kunt presteren? Ik ondervond hoe belangrijk goede voeding is, dus ben ik ook gaan studeren: sportvoedingsleer. Ik mag tegenwoordig lesgeven. Wie had dat bedacht, acht jaar geleden?”

Erken dat je een ander mens bent

,,Het gaat zo goed dat ik soms vergeet wat er is gebeurd. Een trauma kan een ander mens van je maken, nieuwe inzichten geven. Besef ook dat het niet altijd méér en beter hoeft. Ik ben intens gelukkig met mijn gezin. Glenn moest, net na mijn infarct, een vragenlijst invullen. Of hij me anders vond, in reacties en gedrag. Hij vulde overal ‘nee’ in. Ik was nog steeds de Lotte die hij zo goed kende. Als je hem nu vraagt zo’n lijstje in te vullen, is ’t overal ‘ja’. Vroeger had ik een kort lontje, zegt hij, tegenwoordig niet meer. Ik lig om 20.00 uur ’s avonds in bed, nog eerder dan de kinderen. Spontaan uitgaan kan niet meer. Vroeger was ik sociaal, nu naar binnen gericht. Mijn infarct heeft me vriendschappen gekost, maar ook veel opgeleverd. Ik heb twee levens: een voor het infarct, een erna. Maar mijn tweede leven nu is niet minder vol dan het eerste.”

Lotte's doel voor 2019 is om mee te doen aan het EK in Finland in juni en het WK in Canada in augustus. Om dit te kunnen betalen, heeft ze totaal 5000 euro nodig. Dit dekt de kosten voor tickets, inschrijfgelden voor deelname aan de kampioenschappen en het verblijf op locatie. Hiervoor heeft ze jou hulp nodig! Alle donaties helpen direct om haar doelen te realiseren. 

Klik en doneer nu! dank jullie wel!!

foto door Paul Rapp #photorapp

Over de campagne
Beheerder:
L
Gestart op:
1 January 2019
Gecontroleerd
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie