€ 1.915 van € 6.500 opgehaald

 30%
21 donaties in 2 maanden

Schade herstel tropische storm Filipo, Inhambane , Mozambique

€ 1.915 van € 6.500 opgehaald
het verhaal

Vorige week in de nacht van 11/12 maart heeft de tropische storm Filipo met ongekende kracht keihard toegeslagen in en om Inhambane. Meestal blijft Inhambane redelijk gespaard voor die vreselijke cycloons die elk jaar weer de kustgebieden ten Noorden van Inhambane teisteren. Maar dit jaar ontsprong Inhambane de dans niet en trok een tropische storm FILIPO pal over Inhambane en omstreken richting Maputo. Honderden families werden dakloos omdat hun hutje van stro gewoon werd weg geblazen en alleen de aangestampte vloer nog aangaf waar eens hun hutje had gestaan. Maar ook van de stenen huizen met de bekende golfplaten daken werden de daken finaal weg geblazen. Het stenen huis met golfplaten dak van mijn vriend Jose Bata waar ik al meer dan 10 jaar mee samenwerk, is zwaar beschadigd en op slechts een van de vier vertrekken is het dak niet weg geblazen. Toch heeft hij nog drie families die helemaal geen huis meer hadden, bij hem ondergebracht.

Het naburige (stenen) schoolgebouwtje is nu eveneens dakloos en daar zullen de kinderen voorlopig niet naar school kunnen.

De twee grootste hulporganisaties in Mozambique, het WFP en Oxfam, hebben een eerste evaluatie gemaakt en schatten dat zeker 70.000 mensen betroffen zijn, nog los van alle schade aan de gewassen waardoor de meesten ook geen inkomen en voedsel hebben. Helaas hebben beide organisaties nog nauwelijks de schade van de vorige cycloon Freddy kunnen opvangen en verwerken. Freddy ging precies een jaar geleden ten Noorden van Inhambane aan land en veroorzaakte een veel grotere schade doordat duizenden hectares onder water kwamen te staan en er zeker 1000 personen verdronken.

Het punt is dat beide organisaties nu ook aan het eind van hun financiële reserves zijn en op dit moment weinig hulp kunnen bieden en ook zij vragen om extradonaties. Over hulp van de Mozambikaanse hulporganisatie INGD hoeven we het maar niet te hebben.

Omdat ik al zolang betrokken ben bij deze regio en in het bijzonder bij José Bata en zijn familie en vooral natuurlijk ook met zijn groentebedrijf dat we samen hebben opgezet, gaat deze ellende me wel erg aan het hart en zoek ik naar mogelijkheden om hem samen met vrienden en familie in Nederland hem en zijn naaste families een beetje te helpen. Natuurlijk kunnen we niet de hele gemeenschap steunen, maar we hebben een keuze gemaakt van zijn directe buren en familie in een omtrek van ca 100 m om het huis van José, die ook al vaak mee werken op zijn bedrijf. Het betreft alles bij elkaar zo’n 15 families met in totaal 70 personen waarvan twee derde helemaal geen huis meer hebben.

Met uw hulp kunnen we tenminste deze families helpen om wat voedsel te krijgen en hun huisjes weer bewoonbaar te maken. Drinkwater wordt verzorgd vanuit de put van José en iedereen kan bij hem aankloppen voor schoon drinkwater en/of waswater. 

Het is ontroerend om te zien hoe ondertussen de families elkaar zo gaat en kwaad als het kan helpen met het repareren van hun huisjes, en eten delen wat beschikbaar is. Er is een indrukwekkende sociale zorg voor elkaar. Veel van de naburige gemeenschappen hebben ook al contacten elders en soms zelfs in het buitenland, die ze financieel een beetje kunnen helpen, maar het blijft “sappelen”.

Het ligt allang in onze planning om met deze familie een groentecoöperatie op te zetten die de “kunst” van José kunnen afkijken en door hem begeleid kunnen worden bij het planten verschillende gewassen.

Het is niet gemakkelijk om een schatting te maken van de financiële behoeftes van deze gemeenschap. Het bouwen van een (rieten) hut is niet zo moeilijk, maar elk bouwmateriaal is veel gevraagd en kost geld, wat de meesten niet hebben. Laat staan een stenen huisje met het toppunt van luxe: een dak van golfplaten.

Uitgaande van 15 huishoudens heb ik samen met José berekend dat we ruwweg € 5000 aan bouwmateriaal nodig zullen om de eerste noden te lenigen. Daarbij is het herstel van het schooltje nog niet meegerekend waar zeker ook € 1000 nodig zal, inclusief lesmateriaal dat ook allemaal weg gewaaid en verregend is. Daarnaast is het ook noodzakelijk om voor elke familie een voedselpakket te regelen ter overbrugging van een periode van maand. Zo’n voedselpakket bevat een minimum aan etenswaren voor een hele familie bestaande uit rijst, maismeel, suiker, pinda’s en bakolie en een stuk zeep. De totale kosten van deze voedselpakketten zijn ongeveer € 500. Wij vragen u dus om een donatie van in totaal €6500.

U kunt uw donatie via het crowdfund Getfunded doneren .  U klikt op de volgende website https://getfunded.nl/campagne/22192-schadeherstel-tropische-storm-filipo-inhambane-mozambique. 

Rechts kunt u invullen hoeveel u wilt doneren en kunt u ook zien wie er nog meer deze campagne steunen.

Het gedoneerde geld wordt wekelijks naar een speciaal hiervoor geopende rekening overgemaakt, waarna ik het onmiddellijk doorsluis naar José

U kunt veel van de voorgeschiedenis van het project van José nog eens ophalen van website van onze vorige campagnes https://getfunded.nl/campagne/8553-waterput-voor-een-groentetuin-in-mozambique.

De laatste actie is niet door gezet omdat het net in de periode was van de Corona pandemie die ook in Mozambique flink heeft huisgehouden. Hierop kunnen we later terug komen als de eerste nood geledigd is.


Over de campagne
Beheerder:
Rik Le Poole
Gestart op:
1 April 2024
Gecontroleerd
Meer foto's
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie