€ 1.906 van € 10.000 opgehaald

 20%
49 donaties in 2 jaren

Ik Maak Me Druk Om Almere

€ 1.906 van € 10.000 opgehaald
het verhaal

In Almere wordt een campagne gevoerd die mensen oproept geen geld aan daklozen/bedelaars te geven. Het nieuwsbericht kun je hier lezen. Daar werd ik best een beetje boos over, en ik schreef daar onderstaande update over op Facebook en Linkedin.


Daar kwamen best veel reacties op. Maar: aan boos zijn op zich, heb je niks. Aan alleen maar slopen ook niet. Beter is het om constructief te zoeken naar een andere oplossing. Die bieden we aan, door de Gemeente Almere te helpen.


Te helpen? Ja, we willen hen trainen in hoe communicatie nu echt werkt. En helpen met een duurzame oplossing voor de 8-10 'probleemgevallen' waar het om gaat, zie deze Open Brief.


Ondertussen is het natuurlijk een prima idee om ook geld in te zamelen voor die 8-10 'probleemgevallen'. Al was het maar om een statement te maken. Dat geld gaan we live naar de daklozen brengen, als we een video-serie produceren waarbij ze vóór de bewuste abri hun verhaal kunnen doen: hoe is het zo gekomen? Zodat we niet met lege handen komen.


Zelf werk ik uiteraard om niet, bij deze actie. Ik wil hier geen geld aan verdienen, natuurlijk. Als er mensen mee willen doen, geldt als enige restrictie dat ook zij gratis meewerken. Het spreekt voor zich dat er alle openheid is over het ingezamelde geld en wat er precies mee gaat gebeuren - ik zit niet te wachten op #sywert achtige toestanden, en daar ga ik mijn reputatie ook niet voor in de waagschaal leggen.

Het zou natuurlijk prachtig zijn als we het doelbedrag ophalen in donaties van 1 of 2 euro, het bedrag dat je doorgaans ook aan daklozen geeft. Ik heb liever meer mensen die 1 euro doneren waarmee we de 10.000 halen, dan een paar grote donaties - het gaat tenslotte om de aandacht en het bereik!


Doe je mee? Maak je je ook druk om Almere?


------


Holy Mozes.

Ik heb even een tijdje met open bek zitten kijken, voordat ik wist wat ik moest schrijven. Over rokus loopik's update op Insta vanochtend (https://lnkd.in/dZ3Bqef).

Ik geloofde het écht niet, en heb zelfs even navraag gedaan bij een die-hard Almeerse. Maar het hangt er gewoon. Een campagne die mensen oproept geen geld te geven aan zwervers.

Wat een wansmaak, wat een inhumane en flagrante manier om met Gemeentegeld een groep van 8-10 mensen weg te zetten als paria's. En vooroordelen bij je inwoners te versterken, in plaats naar inclusiviteit en mededogen te streven. Zelden zoiets niet-meer-van-deze-tijd gezien, zeg.

Los van het feit dat ik die burgemeester Franc Weerwind van Almere vanaf dit moment een aperte lul vind en de communicatie-adviseurs van Almere City Marketing veel succes wens met zo'n hork (en met de collegea op de afdeling die deze campagne uitvoerden, initieerden, er überhaupt aan meewerkten), zegt het volgens mij erg veel over de onmacht van de stad Almere om met haar 'problemen' te dealen. Van het geld dat voor deze campagne weggeflikkerd is en de mediawaarde aan slechte publiciteit die het voor de stad opleverde, had je die 8 mensen wel op de rit kunnen krijgen.

En dan de stroom bagger die uit de mond van de Burgemeester rolt: "...En op het moment dat je ze aanspreekt, want we accepteren het niet in het stadscentrum, dan draai je je om en zijn ze in no-time terug..."

Dat 'ze' ook.

Of deze: "...En dat je het niet geeft om een alcohol- of drugsverslaving in stand te houden. Want dat beoogt niemand die geld geeft aan een ander..."

Het is maar goed dat ik mijn Google-resultaten van deze Burgemeester niet als onderwerp in deze post gebruik - als iemand zou moeten weten wat vooroordelen en beeldvorming voor schade kunnen veroorzaken, is hij het wel.

Shocked ben ik. Echt.

"De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren", zei Ghandi ooit.

Vervang 'dieren' door 'kwetsbaren' en we weten genoeg over het niveau van beschaving in de Flevopolder.

En oh ja, een vraagje aan het bureau dat deze campagne maakte en de communicatie-adviseurs/opdrachtgevers aan de zijde van Gemeente Almere: hoe durf je?

Je hier voor te lenen?

#smakeloos #debiel #achterlijk #almere #gajediepschamen


Over de campagne
Beheerder:
Herbert van Hoogdalem
Gestart op:
24 June 2021
Gecontroleerd
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie