€ 20.255 van € 53.000 opgehaald

 39%
1016 donaties in 3 jaren

Schuld door onze moeder

€ 20.255 van € 53.000 opgehaald
het verhaal

Update: Lieve allemaal,

Woorden schieten te kort om jullie allemaal te bedanken. Wij zijn oprecht overweldigd door alle lieve berichten, donaties, en bereidwillendheid van vrienden, familie, kennissen maar ook onbekenden die voor ons hun nek uitsteken. 

Enorm bedankt, het is echt hartverwarmend en helpt ons zo enorm op weg.

Heel veel liefs en nogmaals dank lieve mensen, 

Suzan & Gijs


De schaamte opzij en de hoop er in. Ik start deze crowdfunding actie om de toekomst van mijn broer en mij schuldenvrij te maken. Helaas zijn mijn broer en ik belast met een schuld van ongeveer 53.000 euro doordat onze moeder ons heeft voorgelogen en het DUO leengeld heeft uitgegeven. Doordat mijn broer en ik ons leven hebben opgebouwd en (fiscaal) partners hebben wordt het maandbedrag aan DUO hierdoor maximaal hoog. Dankzij een duwtje in de rug van mijn middelbare school vriendin start ik deze crowdfunding. We zijn enorm dankbaar met een bijdrage in de hoop dat het laatste lijntje met onze moeder doorgeknipt kan worden.


Het hele verhaal

Ongeveer zes jaar geleden kwamen mijn vader, broer en ik er achter dat onze moeder ons financieel uitgekleed heeft achter onze rug om.

Na een moeilijke confrontatie thuis en een bizarre spanning heb ik mijn moeder in bed gevonden toen ze een zelfmoordpoging deed. Toen ze wakker werd op de ehbo heeft ze aangegeven nooit kinderen te willen. Ondanks dat ze dacht dat ze er gelukkig van zou worden zoals ieder ander gezin, is dit haar niet gelukt, zei ze, en dus heeft ze ons maar gebruikt gaf ze aan. 

Na onder andere een vermissing, gedwongen uit huis te zijn gegaan, vanwege bedreiging, nog een zelfmoordpoging en enorm veel vreselijke woorden is mijn vader gescheiden na een rechtszaak die moeizaam verliep. Hierna zijn mijn broer en ik een zaak tegen haar begonnen. Wij moesten namelijk het volledige DUO leenbedrag aanvragen van haar toen we gingen studeren en dat overmaken naar haar rekening. Ik was destijds 16 jaar oud en mijn broer 17. Zij zou dit bewaren en zodra we klaar zouden zijn met de opleiding, zou ze dit aflossen zodat we hier nooit last van hebben. Tegen mij vertelde ze dat we het geld nodig hadden om met het gezin rond te komen (daar was ik gevoelig voor) en tegen mijn broer had ze verteld dat hij een startkapitaal zou hebben voor zijn eigen bedrijf als cameraman. Daar was hij dan weer gevoelig voor. Het geld werd iedere maand cash van de rekening gepint door mijn moeder en is hiermee weg.

Dit resulteert in een rest schuldbedrag van €37.288-, op mijn naam en €17.562 op de naam van mijn broer. Bedragen die niet te overzien zijn en mega veel invloed hebben op onze toekomst, dus startten we een rechtszaak. 

Mijn moeder heeft tijdens de rechtszaak toegegeven dat ze het geld heeft gepakt waardoor we hoop kregen. We hoopten dat de schuld op haar naam zou komen. Echter beroept mijn moeder zich op het feit dat nergens vastgelegd staat dat ze het geld terug zou betalen. Dat klopt, want met je ouders maak je geen overeenkomst met algemene voorwaarden op. Je gaat er niet van uit dat zij het slecht met je voor hebben.

Mijn moeder heeft zich af laten keuren werd tijdens de zaak duidelijk. Hierdoor krijgt zij een uitkering en geldt de volgende uitdrukking: “van een kale kip kun je niet plukken”. Ze maakt aan ieder 60 euro per maand over, “om ons te helpen”. Nu is dat eerst genoeg geweest om er per maand geen enorme last van te hebben totdat er een nieuwe berekening plaatsvond door DUO. DUO is niet bereid een uitzondering te maken. We hebben meermaals contact met hen gehad om ons tegemoet te komen, bijvoorbeeld de partners buiten berekening laten en de aflosperiode verlengen. We willen heel graag dat onze partners hier zeker geen last van hebben.

Het is ontzettend oneerlijk en we staan compleet machteloos. We proberen er mee te leven, maar het is ons nu lastig gemaakt doordat DUO bepaalt dat onze partners meegerekend worden in de draagkrachtberekening. Hierdoor zal mijn maandbedrag (na onze eigen aflossingen) rond de 250 euro worden (voor nog 13 jaar lang) en voor mijn broer rond de 100 euro. Dit voelt elke maand onbeschrijfelijk. Je werkt om ‘haar’ schuld af te betalen. Het doet vreselijk veel pijn en heeft veel invloed, zowel mentaal als in de praktijk. Maandenlange therapie helpt ons niet om te gaan met zoveel oneerlijkheid en misbruik van het vertrouwen van je eigen kind. 

Hopelijk kunnen jullie ons helpen, dat zou enorm fijn zijn. We hopen hiermee een normaal leven te krijgen zonder deze zorgen nog 13 jaar lang met ons mee te dragen.

Indien nodig heb ik alle bewijzen van de rechtszaken etc.

Bedankt voor de genomen moeite,


Suzan

Over de campagne
Beheerder:
Suzan De Fijter
Gestart op:
14 February 2021
Gecontroleerd
Meer foto's
Ontvangen donaties
Donaties laden...