€ 540 van € 2.000 opgehaald

 27%
17 donaties in 3 weken

Maak deze mensen in Gambia zelfredzaam...

€ 540 van € 2.000 opgehaald
het verhaal

Al geruime tijd komen wij in Gambia op het platteland in het gebied tussen Jiboro en Brikama. We zijn er bevriend geraakt met de lokale bevolking en verblijven een aantal maanden per jaar op een compound bij een familie, waar vooral vrouwen en (ouderloze) kinderen verblijven en opgroeien. Wij genieten dan van de simpele levenswensen van de dag, het gebrek aan luxe (geen stromend water, elektriciteit, toiletvoorzieningen. Dat wat voor hen een uitdaging is, vinden wij dan wel even lekker...

Maar ook proberen we mee te denken hoe de leefomstandigheden kunnen verbeteren en hoe we ze kunnen helpen meer op de toekomst gericht te denken, te werken en te leven.

De compound heeft veel land, waar cassave, citroen, hibiscus en mango groeit. Regelmatig wordt de grond platgetrapt door rondtrekkende geiten, ezels, koeien en ook brengt de grond te weinig op door bodemverarming en gebrek aan mankracht, alsook drogere regenseizoenen. Daar is dus werk te doen als het gaat om hekwerk, landbewerking, irrigatie en oogst. Er zijn dus ambities als het gaat om wateropslag, solarvoorziening.

We zijn echter begonnen met de bouw- en exploitatie van een (steenoven)bakkerij, een communitycentrum en een winkeltje.

De oven is in werking en de bekende Tapalapia kan worden geproduceerd. Het winkeltje is open, dus de eerste geldstromen kunnen ontstaan en de dagelijkse kleine boodschappen kunnen worden gedaan.

Het communitycentrum heeft een stenen basis en een dak. Deze moet nu nog af: elektriciteit, vloer, interieur, een tv en inrichting...Zodat hier naar voetbal kan worden gekeken op tv tegen betaling. We er les kunnen geven aan leergierige Gambianen. We er ambachten kunnen laten aanbieden (kapper, kledingmaker, houtbewerking). Kortom: een eigen mini-economie voor de lokalen, zodat men hun eigen kachel kan doen roken en de dag een dagelijkse invulling kan krijgen.

Initiatieven m.b.t. het sturen van allerhande (2e hands) goederen, machines en auto's kennen ook wij, maar de ambitie is ook echt te komen tot echte ontwikkeling.

Doordat er zelfs verkoop plaatsvindt, kan men de verdere plannen zelf gaan ondersteunen en deels financieren. Met onze stimulerende bijdrage helpen we ze dan letterlijk verder op weg.

Steeds zullen we flexibele opereren en doelstellingen aanpassen naar het moment.


Over de campagne
Beheerder:
Paola van Gilst
Gestart op:
25 January 2020
Gecontroleerd
Meer foto's
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie