€ 920 van € 1.250 opgehaald

 74%
42 donaties in 8 maanden

Maak deze mensen in Gambia zelfredzaam en help juist in Coronatijd

€ 920 van € 1.250 opgehaald
het verhaal

Help nu. Juist nu! To share is to care!

Ook in Gambia laat het Coronavirus zijn sporen na. Praktisch lege straten. Er lijkt nog weinig sprake van besmetting, maar het land ligt sociaal en economisch plat. Scholen, overheidsgebouwen, hotels, restaurants, bars en winkels zijn gesloten.  Toeristen mogen het land niet in en velen, die er waren als toerist óf als hulpverlener hebben zich laten repatriëren naar hun thuisland.

Dus zéker in Gambia zijn de (economische) gevolgen groot. Doordat veel mensen nu thuis zitten, is er geen inkomen, want er is géén sociaal vangnet en net als hier leeft iedereen in onzekerheid en als het al niet altijd zo was, nu is het zeker de vraag of er nog wel geld is om te eten. 

Al geruime tijd komen wij in Gambia op het platteland in het gebied tussen Jiboro en Brikama. We zijn er bevriend geraakt met de lokale bevolking en verblijven een aantal maanden per jaar op een compound bij een familie, waar vooral vrouwen en (ouderloze) kinderen verblijven en opgroeien. Wij genieten dan van de simpele levenswensen van de dag, het gebrek aan luxe (geen stromend water, elektriciteit, toiletvoorzieningen. Dat wat voor hen een uitdaging is, vinden wij dan wel even lekker...

Maar ook proberen we mee te denken hoe de leefomstandigheden kunnen verbeteren en hoe we ze kunnen helpen meer op de toekomst gericht te denken, te werken en te leven. 

De compound heeft land, waar cassave, citroen, hibiscus en mango groeit. Regelmatig wordt de grond platgetrapt door rondtrekkende geiten, ezels, koeien en ook brengt de grond te weinig op door bodemverarming en gebrek aan mankracht, alsook drogere regenseizoenen. Daar is dus werk te doen als het gaat om hekwerk, landbewerking, irrigatie en oogst. Er zijn dus ambities als het gaat om wateropslag, solarvoorziening.

Er was al begonnen met de bouw- en exploitatie van een (steenoven)bakkerij, een communitycentrum en een winkeltje.

Kortom: een eigen mini-economie voor de lokalen, zodat men "de eigen kachel kan doen roken" en de dag een dagelijkse invulling kan krijgen. Ook hier moet men zich straks weer kunnen oprichten, net als in de rest van de wereld. 

Initiatieven m.b.t. het sturen van allerhande (2e hands) goederen, machines en auto's kennen we ook, maar de ambitie is ook echt te komen tot echte ontwikkeling. Zelfredzaamheid.

Zo maar een voorbeeld van wat men goed kan gebruiken:

2 KG AARDAPPELEN - 5 KG UIEN-10 KG RIJST - 2 KG AUBERGINE - 1 KG KOOL - 1 KG WORTELEN -15 EIEREN -1 VERSE GEPLUKTE KIP

Voor 20 euro kan een gezin van bovenstaande worden voorzien.

Lief dat u meehelpt. Let goed op uzelf en uw naasten.


Over de campagne
Beheerder:
Paola
Gestart op:
25 January 2020
Gecontroleerd
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie