€ 1.380 van € 3.000 opgehaald

 46%
24 donaties in 1 maand

Waterput voor een groentetuin in Mozambique

€ 1.380 van € 3.000 opgehaald
het verhaal

For a more extensive introduction in English, press 1 or go to the Facebook page of Rik Le Poole

Het geld is bedoeld om een waterput te kunnen slaan om de groentetuin van José Bata te kunnen irrigeren. José is de voormalige voorman van mijn groentebedrijf Horta de Inhambane in Mozambique. José heeft zich op mijn bedrijf in korte tijd ontwikkeld tot een bekwaam, betrouwbaar en leergierige tuinier met een uitstekend zakelijk inzicht. 

Hij heeft nu samen met zijn eigen vrouw, broers en zusters een eigen groentetuin opgezet waarmee hij nu al de plaatselijke supermarkt en lodges belevert met verse producten.

Om zijn bedrijf verder te kunnen uitbreiden heeft hij zijn eigen watervoorziening nodig met behulp van  een waterput met reservoir op zijn terrein. De kosten voor het slaan van de put, de waterpomp en de watertank bedragen niet meer dan € 2000. De overige   € 1000 zijn bedoeld voor de aanschaf van goed plantmateriaal, kunstmest en schaduwnetten. Druppellijnen voor de bevloeiing van de gewassen zijn al aangeboden door een plaatselijke blanke boer.

Tot nu toe gebuikte hij het water van de drinkwaterleiding van FIPAG (de plaatselijke drinkwaterleverancier die gesteund wordt door het Nederlandse bedrijf Vitens) om zijn groentetuin te irrigeren. Dit water is echter te kostbaar om voor irrigatie te gebruiken en bovendien blijkt FIPAG niet erg betrouwbaar. Enkele weken geleden brak de waterleiding en zat de hele buurt twee weken zonder water. José had geen water meer voor zijn groentetuin, zodat alles binnen een paar dagen was verdord en de hele opbrengst verloren. 

Het hele project is daardoor ineens erg acuut geworden, want zonder water, geen kwaliteitsgroente, zelfs niet in de regentijd. Al het materiaal voor de waterput is lokaal beschikbaar en het installeren van de put kan in enkele dagen worden uitgevoerd.

Het gebruik van water uit zijn eigen put geeft hem niet alleen de zekerheid van de watervoorziening, maar bespaart hem ook veel geld. Water van de FIPAG waterleiding kost hem op dit moment zo'n €60)/maand voor ca. 15 m3. Dezelfde hoeveelheid opgepompt uit de put zou maar een fractie daarvan kosten,  d.w.z. iets van € 5 aan kosten voor elektriciteit. Uitbreiding van het bedrijf is dus financieel alleen haalbaar als hij zijn eigen waterput heeft.

Tot nu toe heeft José zelf al zo'n € 500 in zijn groentetuin geïnvesteerd. Het ontbreekt hem echter, zeker na het verlies van de gewassen een paar weken geleden, aan de middelen om een waterput te laten slaan die zo essentieel is voor zijn bedrijf..  

Inmiddels kon José dankzij de eerste donaties afgelopen dagen beginnen met het boren van de put. Na het plaatsen van de  plastic buizen laat hij een bronpomp naar beneden zakken waarmee het water omhoog gepompt kan worden in een groot waterreservoir  van 5 m3 dat boven de put wordt opgesteld. Daarmee heeft hij altijd voldoende voorraad water voor als de stroom eens uitvalt en bovendien kan hij daarmee de druk regelen in de druppelslangen waarmee hij zijn groentes irrigeert. 

Op een van de foto's kan je het land zien achter zijn huis (op de achtergrond) waar hij zijn groentetuin gaat aanleggen. Nu staat er alleen nog pinda's op, maar als die geoogst zijn, is er genoeg plaats voor een flink groentebedrijf. 

Wij zijn erg blij met elke donatie omdat wij van mening zijn dat José deze steun verdient en daar samen met zijn hele familie een mooi bedrijf mee op kan zetten waar zij goed van kunnen leven.

Voor een uitgebreidere introductie en de laatste ontwikkelingen zie ook de Facebook pagina van Rik Le Poole. 

Over de campagne
Beheerder:
Rik Le Poole
Gestart op:
17 December 2019
Gecontroleerd
Meer foto's
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie