€ 1.915 van € 3.000 opgehaald

 64%
34 donaties in 9 maanden

Waterput voor een groentetuin in Mozambique

€ 1.915 van € 3.000 opgehaald
het verhaal

For a more extensive introduction in English,  go to the Facebook page of Rik Le Poole

Het geld is bedoeld om een waterput te kunnen slaan om de groentetuin van José Bata te kunnen irrigeren. José is de voormalige voorman van mijn groentebedrijf Horta de Inhambane in Mozambique. José heeft zich op mijn bedrijf in korte tijd ontwikkeld tot een bekwaam, betrouwbaar en leergierige tuinier met een uitstekend zakelijk inzicht. 

Hij heeft nu samen met zijn eigen vrouw, broers en zusters een eigen groentetuin opgezet waarmee hij nu al de plaatselijke supermarkt en lodges belevert met verse producten.

Om zijn bedrijf verder te kunnen uitbreiden heeft hij zijn eigen watervoorziening nodig met behulp van  een waterput met reservoir op zijn terrein. De kosten voor het slaan van de put, de waterpomp en de watertank bedragen niet meer dan € 2000. De overige   € 1000 zijn bedoeld voor de aanschaf van compost, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en schaduwnetten. Druppellijnen voor de bevloeiing van de gewassen heeft hij al aangeboden gekregen van een plaatselijke kennis.

Tot nu toe gebuikte hij het water van de drinkwaterleiding van FIPAG (de plaatselijke drinkwaterleverancier die gesteund wordt door het Nederlandse bedrijf Vitens) om zijn groentetuin te irrigeren. Dit water is echter te kostbaar om voor irrigatie te gebruiken en bovendien blijkt FIPAG niet erg betrouwbaar. Enkele weken geleden brak de waterleiding en zat de hele buurt twee weken zonder water. José had geen water meer voor zijn groentetuin, zodat alles binnen een paar dagen was verdord en de hele opbrengst verloren. 

Het gebruik van water uit zijn eigen put geeft hem niet alleen de zekerheid van de watervoorziening, maar bespaart hem ook veel geld. Water van de FIPAG waterleiding kost hem op dit moment zo'n €60)/maand voor ca. 15 m3. Dezelfde hoeveelheid opgepompt uit de put zou maar een fractie daarvan kosten,  d.w.z. iets van € 5 aan kosten voor elektriciteit. Uitbreiding van het bedrijf is dus financieel alleen haalbaar als hij zijn eigen waterput heeft.

Tot nu toe heeft José zelf al zo'n € 500 in zijn groentetuin geïnvesteerd. Het ontbreekt hem echter, zeker na het verlies van de gewassen een paar weken geleden, aan de middelen om een waterput te laten slaan die zo essentieel is voor zijn bedrijf.  

Inmiddels maakt het project goede vooruitgang. Dankzij de vele donaties kon José al in januari beginnen met het boren van de put en het plaatsen van de  plastic buizen in de put (zie afbeeldingen). Ook heeft hij de bronpomp aangeschaft waarmee het water uit de put kan worden gepompt en een groot waterreservoir  van 5 m3 dat op een betonnen ondersteuning naast de put wordt opgesteld. De betonnen stellage is gebouwd met hulp van een vriend/bouwer. De  stellage zal tevens dienen als veilige opslagplaats voor het gereedschap nodig voor de groentetuin  (zie afbeeldingen). 

Eind maart was de betonnen constructie  voldoende uitgehard en kon de watertank daar bovenop geplaatst worden en aangesloten worden via een drukpomp en een filter op druppellijnen. Hiermee is de eerste belangrijke slag geslagen. 

Op een van de foto's kan je het land zien achter zijn huis (op de achtergrond) waar hij zijn groentetuin gaat aanleggen. Nu staat er alleen nog pinda's op, maar als die geoogst zijn, is er genoeg plaats voor een flink groentebedrijf, die aan  5-10 mannen en vrouwen werk kunnen verschaffen. 

Nu de watervoorziening  klaar is, heeft hij al een begin gemaakt met het zaaien van de eerste groentes in zaaibakjes en het aanleggen van de bedden met daarop de druppellijnen waar de groentes straks in uitgeplant worden (zie foto's).

Wij zijn erg blij met elke donatie, omdat wij van mening zijn dat José deze steun verdient en daar samen met zijn hele familie een mooi bedrijf mee op kan zetten waar zij goed van kunnen leven. 

Helaas zijn we nog pas op 2/3 van het streefbedrag. Wij hopen daarom nog steeds een beroep op u te mogen doen en vooral diegenen die eerst maar eens wilden zien wat er terecht komt van de plannen te kunnen overtuigen dat het geld snel en goed besteed wordt en dat het nu zaak is om te zorgen dat José ook de middelen heeft om de gewassen, zoals verschillende soorten sla, tomaten, aubergines, spaanse pepertjes enz.,  goed te kunnen verzorgen.

Voor een uitgebreidere introductie en de laatste ontwikkelingen zie ook de Facebook pagina van Rik Le Poole. 

Over de campagne
Beheerder:
Rik Le Poole
Gestart op:
17 December 2019
Gecontroleerd
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie