€ 1.290 van € 2.500 opgehaald

 52%
54 donaties in 5 maanden
Deze campagne is beëindigd.

Maak mij de vroedvrouw die jij bij je bevalling zou willen hebben!

€ 1.290 van € 2.500 opgehaald
Deze campagne is beëindigd.
het verhaal

Hoi lieve lezer, vriend, familielid of toekomstige donateur!


Ik ben Renske, 26 jaar en vroedvrouw in opleiding. Of verloskundige in opleiding, hoe je het ook wil noemen. Ik geef de voorkeur aan vroedvrouw, vanwege de betekenis. Het komt van het oude 'vroede vrouw', wat wijze vrouw betekent. En ik doe meer dan alleen 'verlossen'.

Om een goede vroedvrouw te worden heb ik ervoor gekozen om mijn opleiding te verrijken met een stage in het buitenland! Naast dat ik denk dat het een aanvulling is voor mijn ervaring als vroedvrouw (waarom ik dadelijk meer zal schrijven), is het ook een droom van me die uitkomt. 


Dromen

Ik kan me nog herinneren dat ik (meer dan 10 jaar geleden) voor het eerst meedeed aan een uitwisseling op de middelbare school. Dat smaakte naar meer. En ik was zeker van plan om in mijn vervolgopleiding nog eens naar het buitenland te gaan voor stage. Helaas is er dat door de opleidingskeuzes nooit van gekomen. Tot nu! Ik heb heel even getwijfeld, want inmiddels was ik eigenaar van een huis, baasje van twee katten en een hond en vrouw van Thijs. Laat ik alles achter om mijn eigen droom achterna te gaan? Na wat goede gesprekken met Thijs hebben we besloten dat ik er voor moest gaan. Het is nu of nooit!

Dus in het voorjaar van 2020 vertrek ik voor 3 maanden naar Schotland.


Vroedvrouw zoals ik zie

Zoals ik net al noemde denk ik dat het bijdraagt aan mij als vroedvrouw. Wat ik belangrijk vind in een vroedvrouw is dat je ten alle tijden zorgt voor de veiligheid van moeder en (ongeboren) kind. Maar hierin ook zeker de ouders in voorlicht, uitleg geeft en, het allerbelangrijkste mijn inziens, de ouders daarna de keuzes laat maken. 

Ik ben op stage al veel schrijnende verhalen tegen gekomen van mama's met trauma's en papa's met trauma's, omdat er niet geluisterd werd, niet geïnformeerd werd en er geen keuzes geboden werden terwijl daar zo'n behoefte aan was. Er lijkt vaak vergeten te worden dat wij (vroedvrouwen, artsen) met MENSEN werken en dat het geen objecten zijn waar we zo goed/snel/efficient/mooi/... mogelijk een baby uit moeten toveren, ongeacht wat het lijdend voorwerp daarvan vindt.

Na een fantastische stage in de eerstelijn (thuisverloskundige) met verschillende mooie thuisbevallingen, ben ik alleen maar gegroeid in mijn visie. Maar dat betekent niet dat ik er al ben. Want ik kan wel vanalles willen, ik moet het ook nog kunnen!


Waarom Schotland?

En daar komt mijn belangrijkste reden om te kiezen voor een stage in Schotland. De bevallingen vinden daar meestal plaats in het Maternity Hospital. Een soort 'moederkeshuis' net buiten het ziekenhuis waar vrouwen kunnen bevallen. En waar vroedvrouwen de tent runnen! Flinke dosis girl power dus.

Maar voor degene die een beetje topografische kennis hebben: de Schotse infrastructuur is niet zoals we die in Nederland en België gewend zijn. Buiten de stad is het dunbevolkt. Er zijn regio's waar mensen bevallen in een Maternity Unit op 6 uur rijden van het dichtsbijzijnde ziekenhuis. Met een beetje geluk mag ik een paar weken van mijn stage doorbrengen op de Orkney/Shetland-eilanden en ga ik ook ervaren hoe dat is.

Dit betekent voor mij: handelen, zelfstandige bevallingen doen in een minder klinische setting en risico's kunnen inschatten. Wanneer is iets nog goed en kunnen we afwachten? En wanneer is het tijd om actie te ondernemen? En welke actie onderneem ik? En wanneer verwijs ik door/bel ik de gynaecoloog?

De zelfstandigheid van de vroedvrouwen en de scherpe risicoselectie maakt dat ik per se naar Schotland wilde.


Kostenplaatje

Na een selectieprocedure op school (geen herkansingen, motivatiegesprekken enz.) ben ik uitverkorene om naar Schotland te gaan, samen met klasgenoot Nina. 

Al snel kwamen we erachter dat Schotland geen goedkoop land was. Hieronder een beetje de prijzen waar we mee te maken krijgen.

  • Vliegticket naar Aberdeen incl groot koffer €300
  • Slaapplaats in Aberdeen €450 per maand
  • Buskaart £54 = €65 per maand
  • Levensonderhoud volgens wilweg.nl €250 per maand
  • Transport naar Orkney/Shetland-eilanden €92
  • Slaapplaats Orkney/Shetland-eilanden €60 per nacht (verblijf +- 14 dagen dus €840
In totaal rond de €3500 wat de buitenlandse stage zou gaan kosten.

Ik kom in aanmerking voor een Erasmusbeurs, mits de Brexit niet doorzet voor mijn vertrek in maart. De Erasmusbeurs zou mij nog €379 per maand opleveren, maar is dus nu nog een erg onzekere factor.  Mijn studiebeurs via de Nederlandse overheid stopt per 1 februari 2020, vanwege eerdere studies. Uit mijn zaterdagbaantje heb ik een vast inkomen per maand dat doorloopt tijdens mijn stage, omdat ik verlofdagen kan opnemen. Maar mijn vaste lasten van mijn huis/verzekeringen/hypotheek loopt natuurlijk ook gewoon door.


Wat krijg je ervoor terug?

Eeuwige dank natuurlijk! Maar ik wil meer dan dat aanbieden. Ik wil mijn stage-avonturen graag bijhouden als een soort (dag)boek. En ik ben bereid die te delen met alle donateurs. Er zal ongetwijfeld ook een blog ontstaan van mij en Nina samen, maar dit bundeltje verhalen speciaal voor donateurs? Dat is extra inside information!

Daarnaast zijn er misschien ook wel donateurs die een tripje Schotland willen maken en mij komen bezoeken. Voor jullie ben ik jullie persoonlijke Schotland-guide! Ik zal jullie verwelkomen met een kopje Engelse thee en zorgen voor een mooie walking tour door Aberdeen, gratis en voor niks.

Voor degene die niet naar Schotland komen, maar een kinderwens hebben of al in blijde verwachting zijn: ik wil jullie alle informatie geven die je maar wil hebben. Geldig tot ik officieel aan het werk ben als vroedvrouw ;)

Heb je zelf een ander goed idee wat ik terug kan doen, mag je het me natuurlijk altijd laten weten! En als je liever niks met me te maken hebt, mag je natuurlijk altijd anoniem doneren.

Stel nu dat je niet in de gelegenheid bent om me financieel te helpen, maar toch iets wil doen (waar ik helemaal in kan komen): stuur me gerust een privé berichtje. Misschien weet je zelf iets, of weet ik iets wat je kunt doen wat mij ontzettend gaat helpen! Alle hulp is welkom.

En val je nu nog in de categorie die alleen het bundeltje verhalen gaat ontvangen of vind je bovenstaande aanbiedingen niet genoeg? Dan ben je altijd welkom om een stukje taart te komen eten als ik terug ben.


Te veel ontvangen

Stel je voor dat ik zó goed gesponsord wordt, dat ik geld over heb aan het einde van mijn reis (Ik beloof hierbij plechtig dat ik geen big spender zal zijn, dat was ik toch al niet). Daar heb ik ook al over na gedacht. Dan wil ik graag het overgebleven bedrag schenken aan Baby zonder Grenzen. Dit is een project van Artsen zonder Grenzen dat zorgt dat moeder en kind in oorlogs- en conflictgebieden ook een veilige start kunnen maken. Een thuisbevallingspakket kost bijvoorbeeld €10 en zorgt dat in ieder geval alle spullen aanwezig zijn voor een veilige bevalling.Weet dat ik alle hulp enorm waardeer in welke vorm of welk bedrag dan ook.


Liefs, Renske

Over de campagne
Beheerder:
Renske Bierens-Poeliejoe
Gestart op:
25 October 2019
Gecontroleerd
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie