€ 1.806 van € 5.000 opgehaald

 37%
81 donaties in 1 maand

Levenseinde psychisch lijden

€ 1.806 van € 5.000 opgehaald
het verhaal

Ik zou jullie graag even willen meenemen in het leven van een vriendin van mij. Het voelt als het enige dat ik nog kan doen om haar het afscheid te geven dat ze verdient. Ik hoop ergens dat mensen die dit begrijpen, haar en haar gezin mee willen steunen. Ze wil niet met haar naam overal zichtbaar zijn, dus deze ga ik niet benoemen. 

Even in het kort:

Het leven is een lange, en vooral zware strijd geworden voor haar. Ze heeft de afgelopen jaren overal hulp proberen zoeken maar deze was onvindbaar. De juiste hulp is, of was er gewoon niet. Na talloze gesprekken en onderzoeken -zowel lichamelijk als psychisch- heeft zij een euthanasieverklaring gekregen. Haar lijden mag eindelijk stoppen op een waardige manier. Het was geen gemakkelijke weg, maar wij als naasten zijn dankbaar dat ze het op deze manier doet. 

Zoals ze zelf zegt :"Soms is liefde los laten en niet vast houden." Het raakt me nog steeds, die zin. Maar nu na een tijdje begrijp ik het, en kan ik mij vinden in haar woorden. Ik heb haar levensweg grotendeels meegemaakt. Hierdoor weet ik dat het leven ondraaglijk voor haar is en was. Ze kijkt uit naar haar einde, al vindt ze het ergens ook moeilijk om de mensen die ze hier lief heeft, te moeten achterlaten. 

Er zijn verschillende dingen die zij nog wil, maar niet zonder financiële hulp kan. 

Zo wil ze een gedichtenbundel uitbrengen en aan iedereen geven die bij haar begrafenis aanwezig is, en aan diegene die er achter vragen, echt iets in haar leven betekenden.

Al van jongs af aan zijn woorden haar manier om zichzelf te uiten, en zaken te verwerken. Ze schrijft dan ook ongelofelijk mooi, herkenbaar en pakkend.

Momenteel is ze haar eigen begrafenis aan het regelen, maar stoot ze tegen het financiële aan. Ze heeft geen levensverzekering, dus alles moet zelf betaald worden. (Om en bij 9700€) 

Hierdoor wordt ze beperkt, en kan ze het niet helemaal doen zoals zij haar afscheid graag gezien had. 

De koffietafel als voorbeeld: ze wil geen standaard koffietafel met koffie en broodjes. Ze wil een high tea indien mogelijk. En de mensen niet vol verdriet, maar het mooie laten vasthouden op dat moment. En nadien natuurlijk ook. 

Ze zegt dat ze dichterbij zal zijn dan dat ze ooit geweest is. Die gedachten geven haar rust. Het is het laatste dat wij als mensen, naasten, vrienden nog voor haar kunnen doen, zodat ze kan regelen hoe en wat ze graag wil. Daarom vraag ik jullie hulp. 

Als je iets kan missen om haar laatste reis, afscheid, droom (gedichtenbundel), te realiseren, dan zouden wij dat erg appreciëren. Alle kleine beetjes helpen.

Dit bericht delen en zorgen voor het doorbreken van taboe en bereiken van veel mensen, zou ik ook enorm appreciëren. 

Dank jullie wel alvast voor het lezen, en vergeet nooit zoals zij het zegt:" Samen ben je sterker dan alleen."

Ik deel hieronder één van haar gedichtjes. die spreken namelijk voor zich. "En zo visualiseer ik al in mijn hoofd

hoe je me beschermt, veilig houdt

knuffelt en mijn pijn verdoofd

hoe ik zacht en pijnloos

mag verlaten waar ik zo van hou

en hoe onbeschrijfelijk dankbaar

ik ben voor jou "Veel liefs,

Jelisa 

Over de campagne
Beheerder:
Jelisa Elen
Gestart op:
24 October 2021
Gecontroleerd
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie