€ 650 van € 4.000 opgehaald

 17%
3 donaties in 2 maanden

Polio is weg, maar Alex niet.

€ 650 van € 4.000 opgehaald
het verhaal

Polio is weg, maar Alex niet.

Sinds 7jaar woon ik in, Bukedea Oeganda, werk met anderen aan de verbetering van de situatie in onderwijs en gezondheidszorg en ben gelukkig getrouwd met een Oegandese, Rose. Vorig jaar kwam ik in aanraking met Alex. Alex kreeg polio toen hij 7 jaar oud was en kan sindsdien niet meer lopen. Door de geweldadigheden in die tijd kon hij ook niet naar school. Later heeft hij alsnog geleerd te lezen en schrijven in zijn eigen taal, het Ateso. Jaren lang heeft hij van alles geprobeerd om voor zijn gezin te zorgen, maar telkens lukte dat uiteindelijk niet door gebrek aan kennis en vaardigheden en gebrek aan geld. Vorig jaar hebben we Alex een opleiding laten geven door een timmerman. Al gauw kwam hij er achter dat dit het echt was voor hem. Hij ontwikkelde zich snel. We hebben hem op gang geholpen wat betreft de aanschaf van handgereedschap en hebben wat reparaties aan zijn driewieler bekostigd, zodat hij mobiel is. In zijn dorp komen de mensen naar hem toe als er iets moet worden gemaakt of gerepareerd van hout. Intussen heeft hij 100 stoelen gemaakt, die verhuurd worden voor bruiloften en partijen.

Alex is nog steeds verlamd en dat gaat niet over. Maar nu kan hij voor zichzelf en zijn familie zorgen en hij kan trots zijn op wat hij bereikt heeft. Hij is niet meer afhankelijk en hoeft zijn hand niet meer op te houden.

Er zijn hier veel mensen zoals Alex. Vaak door polio of een andere ziekte, soms door geweld , soms door andere oorzaken. Wij zijn een project begonnen onder de naam “Impaired but Independent”, om deze mensen te helpen zichzelf te helpen.

Wat is de opzet?

We beginnen met een interview waarin we proberen vast te stellen:

- De physieke en mentale mogelikheden van de cursist

- De voorkeuren, ervaringen en situatie van de cursist

- Andere stimulerende of belemmerende factoren

Vervolgens bespreken we een aantal concrete mogelijkheden , die zouden kunnen passen bij het profiel van de cursist. Als daar een redelijke optie uit komt, onderzoeken we of het een goed perspectief voor de cursist is om in de toekomst met deze activiteit voor zich zelf (een deel van) het inkomen te verwerven

Opties kunnen zijn kleermaker, timmerman, kapper, bkker, fietsenmaker, lasser, mandenmaker,

zeep maker, en vele anderen.

Als een keuze gemaakt is wordt samen met de cursist een individueeel traject bepaald dat het best past bij de (situatie van) de cursist (gemiddeld zo’n 6 weken tot 6 maanden). Waar nodig wordt de cursist medisch geholpen om een en ander mogelijk te maken

Aan het eind van het traject wordt de cursist geholpen om zelf zijn activiteiten financieel rendabel te maken. Dit wordt gedaan door hem de meest noodzakelijke hulpmiddel ter beschikking te stellen.

Vervolgens is het aan de ex-cursist voor zichzelf en zijn-haar gezin (een deel ) het inkomen bij elkaar te krijgen

Wij denken dat we met 4000 euro 20 mensen kunnen helpen, wat een mooie aanzet zou zijn, voor de verdere uitwerking van dit project.Stuur svp je emailadre naar [email protected], zodat we je op de hoogte kunnen houden.

Namens al onze toekomstige clienten heel hartelijk dank

Ab Koffeman


Over de campagne
Beheerder:
Ab Koffeman
Gestart op:
7 May 2021
Gecontroleerd
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie