€ 410 van € 1.000 opgehaald

 41%
12 donaties in 1 week

Help Safet na de gasexplosie in zijn restaurant

€ 410 van € 1.000 opgehaald
het verhaal

Het is 29 december 2020 in Prishtina, Kosovo.

Safet Mulliqi loopt in zijn restaurant. Over een paar dagen is het (voor velen) ellendige jaar 2020 voorbij. Én over een paar weken hoopt hij de deuren voor het allereerst te kunnen openen.

Hij is er lang mee bezig geweest, door de coronacrisis heeft het al veel langer moeten duren, maar in 2021 ging het dan toch echt gebeuren, zijn eigen restaurant.

Elke dag loopt hij naar binnen. Elke dag vindt hij wel iets om te doen, maar vooral om in zijn droom rond te kunnen lopen, fantaserend over volle tafels met tevreden gasten. 

De stoelen, de bar, de keuken, het is bijna allemaal klaar. Alleen nog de laatste details en dan wachten op het moment dat hij groen licht kreeg om zijn eerste gasten ooit te ontvangen.

Maar toen sloeg het noodlot toe.

Een knal, een vuurbal, een oorverdovend geluid van brekend glas en de tafels en stoelen die in de rondte vlogen. En toen stilte. En pijn, veel pijn.

Een gasleiding die onder de winkels en restaurants liep, bleek te zijn geëxplodeerd. Meerdere panden naast elkaar zijn in één klap volledig verwoest, waaronder het restaurant van Safet.

15 mensen raakten gewond bij de explosie, 7 ervan zijn er ernstig aan toe. Safet heeft geluk dat hij nog leeft.

Met tweede- en derdegraads brandwonden aan zijn handen en in zijn gezicht wordt hij naar het ziekenhuis gebracht.

Hij is wonder boven wonder aanspreekbaar, maar praten gaat moeilijk door de zwellingen. Zijn handen zijn volledig ingepakt en het is de vraag hoe hij eruit gaat komen.

Daar lig je dan, met oud en nieuw, in het ziekenhuis. Blij dat je het leven hebt, maar de droom die werkelijkheid zou gaan worden, ligt in duigen.

Alleen als hij slaapt of onder invloed van de hevige medicatie loopt hij nog door zijn restaurant. De laatste details afmakend, zich verheugend op de grote opening.

Sinds het ongeluk heeft Safet, zoals begrijpelijk, moeite met slapen. Vanwege de pijn, maar ook vanwege de psychische impact die dit op hem heeft.

Zoals je wellicht kunt begrijpen, heeft het ongeluk ook een grote impact op hem en zijn familie. Lichamelijk, emotioneel, maar ook financieel.

Want qua verzekeringen en het ziekenhuisleven in Kosovo zelf werkt het net even wat anders dan we hier in Nederland gewend zijn, dus ook financieel gezien liggen er nog zware tijden in het verschiet.

Wij hopen dan ook dat we met onze bijdrage de pijn wat kunnen verzachten en de zware weg naar herstel voor Safet te kunnen verlichten.

Alle hulp, alle gebaren, klein of groot, worden ontzettend gewaardeerd. Dus als je wat wilt en kunt bijdragen, zou dat echt fantastisch zijn.

Alvast bedankt.

Over de campagne
Beheerder:
Jason Houtkamp
Gestart op:
13 January 2021
Gecontroleerd
Meer foto's
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie