€ 1.305 van € 3.600 opgehaald

 37%
24 donaties in 3 jaren
Deze campagne is beëindigd.

Mijn ouders opgelicht door spoofing voor €3600,-

€ 1.305 van € 3.600 opgehaald
Deze campagne is beëindigd.
het verhaal

Lieve lezers,

Dit zijn mijn ouders op de foto en ze zijn 16 november 2020 opgelicht door "Spoofing". Daarom vraag ik om jullie hulp.

Mijn vader (71) geniet sinds een aantal jaren van zijn welverdiende pensioen na meer dan 40 jaar in de bouw te hebben gewerkt in weer en wind, maar altijd met veel plezier. Mijn moeder (68) is nog steeds aan het werk als schoonmaakster, ondanks dat ze de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. 

Met hun AOW, pensioen en bijverdienste van mijn moeder kunnen ze zich financieel redden en hebben ze een klein beetje spaargeld apart kunnen zetten. Dit spaargeld was bedoeld om hun dak te laten repareren en om volgend jaar weer eens wat leuke dingen te kunnen doen, na een medisch gezien heel moeilijk jaar voor mijn vader en voor mijn moeder aan de zijlijn van dit alles.

Nadat mijn vader al eerder kanker heeft gehad aan zijn bijschildklieren en ook wat andere kwaaltjes, kwam de schok in 2019 dat er nierkanker was geconstateerd. Van de 2 nieren moest er 1 volledig verwijderd worden. Na een succesvolle operatie en herstel bleek er nog een goedaardige tumor in zijn andere nier te zitten. Deze zou in maart 2020 verwijderd worden maar toen kwam Corona. De operatie werd dus uitgesteld helaas wat de nodige onzekerheid met zich meebracht. In juli dit jaar werd alsnog 2/3 van zijn andere nier verwijderd. Van zijn twee nieren totaal is er dus nog net iets meer dan 1/3 over van 1 nier. Het herstel hierna liep wat moeilijker met wisselende nierwaardes waarbij nierdialyse in zicht kwam, maar gelukkig stabiliseerde de waardes zich tot net boven dit kritieke punt. En dat is gelukkig nog steeds het geval.

Helaas is daar de afgelopen 4 weken een nieuw medisch probleem bijgekomen. Het zicht in zijn rechteroog is gedeeltelijk weggevallen waarbij er onderzocht wordt of dit nog terug kan komen. Hier hoopt hij natuurlijk op, maar ook dit brengt onzekerheid met zich mee. Gevolg hiervan is dat ondanks dat iedereen Corona beperkingen kent dit jaar, dit nog extra wordt beperkt omdat hij geen auto meer mag rijden en moeite heeft met fietsen met dit beperkte zicht.

Ondanks dit alles blijft hij positief over het algemeen, ook al heeft hij natuurlijk ook zijn slechte dagen hiertussen. Toch is dit wel iets wat ik bewonder dat hij ondanks dit zichtprobleem en de problemen hiervoor toch probeert te kijken naar wat nog wel kan. En juist in dit moeilijke jaar met alle emoties worden ze opgelicht.

Op maandag 16 november 2020 worden ze einde middag gebeld namens iemand van de Rabobank. Of het rekeningnummer eindigend op nummer xxx van hen is. Er werd geprobeerd een groot bedrag van hun rekening te halen door iemand uit de regio Ghana wordt gezegd. En dat het geld op hun eigen rekening "veilig gesteld" kon worden op een depositorekening van de bank. De medewerker gaf aan of ze naar het lokale bankkantoor konden komen. Door deze opmerking en het feit dat die persoon het rekeningnummer kon benoemen gingen ze er oprecht vanuit dat ze met iemand van de bank te maken hadden. Mijn vader gaf echter aan dat er geen lokaal bankkantoor meer in hun dorp aanwezig was, dat hij niet mocht autorijden vanwege zijn oog op dit moment en hij niet per direct iemand kon regelen om naar het lokale bankkantoor te komen.

Uiteraard had de medewerker daar een oplossing voor, maar dat moest hij wel tot 2 keer toe overleggen met zijn manager. Na enkele minuten wachttijd was het mogelijk om hen via de telefoon en computer te helpen. Al snel werd de dader duidelijk dat er niet heel veel te halen was op de lopende Rabobank rekening van mijn ouders, vandaar dat de vraag kwam of mijn vader nog andere rekeningen had omdat ze ook samenwerkten met andere banken. In eerlijkheid heeft hij aangegeven ook een ING betaalrekening en ING spaarrekening te hebben. Het verzoek was om direct het spaargeld van 3600 euro over te boeken naar de betaalrekening en vandaar naar de depositorekening die de beller doorgaf. Als dat gebeurt zou zijn, zou direct de huidige rekening geblokkeerd worden om de activiteiten te kunnen stoppen uit Ghana waarna in de avond het bedrag weer teruggestort zou worden. In goed vertrouwen en dankbaar voor de hulp voldeed mijn vader aan de verzoeken. Binnen enkele seconden nadat hij het geld had overgemaakt werd de verbinding abrupt verbroken en kwam direct het besef dat er iets niet klopte. Hij heeft direct de ING en Rabo gebeld maar het was te laat. Ze zijn slachtoffer geworden van Spoofing, waarbij de dader nog wel zo vriendelijk was een bedrag van 29 euro te laten staan. 

Ondanks dat je als kind het hier wel eens over hebt met je ouders om vooral uit te kijken met dit soort telefoontjes en de whatapp fraude, was het volgens hen zo levensecht dat er geen moment het besef was tijdens het gesprek dat het niet zou kloppen. En daarna komt de schaamte en de vraag naar zichzelf toe hoe ze hier konden intrappen. Dit naast de emoties als boosheid en verdriet die dit met zich meebrengt.

Ja, ik weet dat sommige mensen nu zeggen. Hoe dom kun je zijn? Maar ik weet inmiddels ook dat ze zo geraffineerd te werk gaan dat niet alleen oudere mensen het slachtoffer zijn  maar zeker ook jongere mensen.

En vaak voor veel grotere bedragen dan deze 3600 euro. Maar voor hen was dat wel heel veel geld met alleen hun AOW en pensioen. Met moeite was dat bij elkaar gespaard. Zo zuur dat iemand hen dat zo afneemt en dat ze daardoor niet alleen het medische leed dit jaar meemaken maar ook financieel nu.

Hoe mooi zou het zijn dat ik hen met de kerstdagen zou kunnen verrassen met dit bedrag van 3600 dat ze nu kwijt zijn. Dus ondanks dat ik nog nooit een crowdfunding actie heb opgezet en alleen aan de andere kant als donateur heb gezeten wil ik toch proberen om hen dit cadeau te kunnen doen. Mijn doel is dan ook om binnen deze 5 weken een bedrag van 3600 euro te verzamelen.

Het liefst geef ik mijn vader zijn volledige gezondheid, maar aangezien dit niet kan weet ik zeker dat ik ze heel blij zou kunnen maken met dit bedrag. Hopelijk doen er genoeg mensen mee. Die mensen en dus ook jou, wil ik nu alvast bedanken voor het lezen van dit verhaal en het mogelijk maken van deze actie. 

En blijf vooral dit soort verhalen delen met de mensen om je heen, zodat het hen niet ook overkomt.

Help jij ook mee om de feestdagen van mijn ouders een beetje mooier te maken? Oprechte dank hiervoor en alvast fijne feestdagen. 



Groet Norbert


Over de campagne
Beheerder:
Norbert Staring
Gestart op:
19 November 2020
Gecontroleerd
Ontvangen donaties
Donaties laden...
Plaats een reactie